Blog > Komentarze do wpisu
Golonka pieczona:)
Uwielbiam golonkę, uwielbiam to "ciapanie", bez, którego ciężko się obejść akurat przy tej potrawie, ten zapach, smak, achhh nie do opisania!;) Co prawda trzeba poświęcić jej trochę czasu, ale myślę, że jest warto, chociażby dla efektu końcowego. :)

 

Całkowity czas przygotowania: ok. 4 godzin

Składniki:

golonka - tyle ile porcji
3 łyżki oleju
3 łyżki marynaty do golonki
1 łyżka papryczki chili
3 łyżki ziół prowansalskich
5 ziaren ziela angielskieg
5 listków laurowych
oregano
pieprz
sól

 

No to do roboty:

  1. Golonki wkładamy do zimnej wody, zanurzamy je całe i zostawiamy na trochę, dokładnie myjemy.    Na golonce mogą być włosy, więc je przypalamy.
  2. Do dużego garnka wrzucamy golonki i przykrywamy je wodą.
  3. Gotujemy przez ok. 2 h razem z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielami angielskimi.
  4. Kiedy mięso będzie już miekkie wyciągamy do dużej miski i czekamy aż trochę wystygnie.
  5. Następnie golonkę ze wszystkich stron dość mocno solimy, pieprzymy, dodajemy przypraw i polewamy olejem.
  6. Wstawiamy do lodówki. Później pieczemy.

 

Dobrze jest jak golonka poleży trochę w lodówce, wtedy mięsko kruszeje i staje się dużo lepsze - moja leżała cały dzień i całą noc.

Co jakiś czas warto obrócić ją na drugą stronę.

 

 

 Golonka pieczona

 Golonka pieczona

 

 

SMACZNEGO;)))

 

poniedziałek, 19 października 2009, niuniagotuje